EGIPT (V)-5 ÎNȘELĂTORII ÎN CARE POT FI ATRAȘI TURIȘTII !

Egiptul este o țară aproape sigură și frumoasă, în care oamenii sunt de bună credință, dar, ca în orice ,,pădure” există și câteva ,,vreascuri”.

1. Escrocheria la schimb valutar

Cum funcționează : dacă ai ghinionul să te nimerești în Cairo înaintea unei sărbători religioase și nu ai schimbat la timp valuta în lire egiptene, atunci ai ocazia să te ,,arzi”. Eu am ajuns în Egipt cu o zi înaintea de sărbătoarea Crăciunul copt, exact când toate casele de schimb valutar din Piața Tahrir își trăgeau obloanele, urmând să rămână așa timp de două zile. Un ,,binevoitor” ce pășea prin zonă, m-a asigurat că la nici 50 metri se află un exchange care e încă deschis și s-a oferit să mă îndrume întra-colo. Doar că drumul respectiv trecea printr-un gang care nu mi-a inspirat încredere. …așa că am declinat oferta ! Abia la hotel aveam să aflu că urma să ajung într-un loc unde se schimba valuta în mod ilegal la un curs total neavantajos mie…

Ce să faci : interesează-te la hotel unde este cea mai apropiată casă de schimb valutar și despre programul ei.

2. Escrocheria cu vătămarea unui produs

Cum funcționează : piețele egiptene sunt foarte frumoase și merită a fi vizitate întrucât au un farmec aparte. Unele obiecte te atrag atât de mult, încât vei fi tentat să le iei în mână pentru a le privi mai îndeaproape. Însă, va trebui să faci acest lucru cu mare atenție pentru că ele vor fi așezate dinadins într-atât de aproape unele de altele, încât va fi inevitabil să nu le dărâmi. Acest aspect va fi sesizat imediat de vânzător care îți va cere vă plătești paguba cauzată produsului vătămat. …în caz că refuzi, el va striga la tine și-ți va ține calea până îi vei face plata !

Ce să faci : în cazul în care ai dărâmat un produs, verifică dacă paguba este una proaspătă, iar dacă pare a fi una mai veche, atunci refuză să plătești.

3. Escrocheria ce încurcă lira egipteană cu lira U.K.

Cum funcționează : una dintre cele mai frecvente înșelătorii ale vânzătorilor egipteni este aceea prin care vi se oferă un preț excelent pentru un articol, care imediat va fi împachetat frumos. După ce îl iei, plătești suma de 5 lire cerută și vrei să pleci. Însă, atunci va începe ,,spectacolul” : ,, Am spus 5 lire englezești, nu lire egiptene !”, va striga vânzătorul. …la care va adaugă și un ,,Trișorule” ! 😉 Conversia pentru 5 lire U.K. înseamnă cam de 7 ori mai multe lire egiptene ! Majoritatea turiștilor, pentru a nu intra în discuții aprinse, vor cumpăra obiectele, chiar dacă prețul este unul piperat…

Ce să faci : stabilește de la început prețul pe care îl vei plăti și în care monedă anume.

4. Escrocheria cu gay

Cum funcționează : orientarea sexuală este un subiect extrem de sensibil în Egipt. Dacă ești gay, poate fi periculos ! Există posibilitatea să fii abordat de bărbați care se prefac a fi gay, doar pentru a fi conduși la hotel, după care te vor amenința ulterior cu șantajul. Mai mulți turiști au declarat că au fost filmați fără știrea lor în posturi indecente și au trebuit să plătească sume mari de bani, fiind șantajați.  

Ce să faci : dacă știi că vei pleca în Egipt, începe din timp o conversație pe site-uri de specialitate cu o persoană care să corespundă cerințelor tale. Nu alege o persoană de la fața locului.

5. Escrocheria cu șoferii care te duc la o casă de bilete neoficială.

Cum funcționează înșelătoria: vizitezi piramidele și îi ceri șoferului de taxi ca să te ducă într-un punct de unde să poți cumpăra bilete pentru vizitarea mărețelor Piramide. El va fi de acord, doar că îți va vinde un pont pentru achiziționarea biletelor de pe traseu, pentru a nu mai sta la imensa coadă de la piramide.. Apreciezi inițiativa și stai cu plăcere pe spate, bucurându-te de plimbare. Șoferul te va duce la un ,,altfel” de birou, unde un amic de-al lui va vinde aceleași tipuri de bilete, doar că prețurile sunt mai ridicate !

Ce să faci : Mulți dintre șoferii de taxi au propria lor misiune atunci conduc turiștii spre destinație ! Tu spune-le că dorești să ajungi direct la destinație, arătând în acest sens harta maps.me.

Numere de telefon de urgență în Egipt :

Police – 122

Tourist police – 126

Traffic police – 128

Mobile phones – 112

Gas emergency – 129

Lasă un comentariu